ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα νακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

~

....................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

................................................είμαστε περιηγητές και όχι τουρίστες...........................................................

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Η Κρητικιά δασκάλα που έδωσε μάχες στις ΗΠΑ κατά των φυλετικών διακρίσεων και σήμερα διδάσκει τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ


Η Σόνια είναι μια Κρητικιά δασκάλα, που εδώ και δεκαετίες, από τα φοιτητικά της χρόνια, βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά ως φοιτήτρια και στη συνέχεια μόνιμα, καθώς παντρεύτηκε και συνέχισε τη ζωή της με την οικογένειά της. Η παρουσία της συνδέθηκε με την κορύφωση των ρατσιστικών γεγονότων, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στην Αλαμπάμα.

Η Σόνια Λανγκ, όπως είναι πλέον το όνομά της, έζησε από πολύ κοντά τα γεγονότα, έδωσε μάχες κατά των φυλετικών διακρίσεων, στήριξε ανθρώπους. Ξεχώρισε στην κοινότητα με τη δράση και τις πρωτοβουλίες της. Κι όταν πλέον τα πράγματα άλλαξαν, έγινε δασκάλα του ελληνικού πνεύματος! Κι ακόμα σήμερα, δεκαετίες μετά, συνεχίζει να μεταδίδει στα νέα παιδιά την έννοια της αγάπης προς τον άλλο άνθρωπο, ό,τι θεό κι αν αυτός πιστεύει ή ό,τι χρώμα κι αν έχει το δέρμα του, αλλά και την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό.
Η Σόνια βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1959-60, ως φοιτήτρια. Επέστρεψε στην Κρήτη, όπου και γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της. Παντρεύτηκαν και μετακόμισε μόνιμα στην Αμερική το 1962. Το 1966 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και η κατοικία τους πλέον ήταν η Αλαμπάμα, την ίδια περίοδο που η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο των φυλετικών διακρίσεων. Η Σόνια, ως λευκή, μπορούσε να πάει σε όποιο μαγαζί ήθελε, να καθίσει σε όποια θέση ήθελε στο λεωφορείο. Αλλά δε συνέβαινε το ίδιο με όλους τους άλλους. Κάποιοι δεν μπορούσαν καν να δουλέψουν επειδή ήταν νέγροι ή μελαψοί.
Μπροστά της είδε να εξελίσσονται δραματικά γεγονότα. Μια μέρα βρισκόταν σε ένα εστιατόριο και κινητοποιήθηκε ο στρατός για έναν άνθρωπο! Τον εγκλώβισαν μέσα στο εστιατόριο για να τον εκδιώξουν μόνο και μόνο επειδή λεγόταν Μαρτίνεζ Αφρο-Αμερικανός!
Έζησε τις συγκρούσεις, τις πορείες, όλα τα γεγονότα. Κι έδωσε τη δική της μάχη κατά τις προκατάληψης και του διαχωρισμού των ανθρώπων για το χρώμα του δέρματός τους.
Θυμάται ότι δίδασκε σε ένα νηπιαγωγείο όταν τσακώθηκαν δυο παιδιά, ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι. Μπήκε στη μέση και προσπάθησε να τα καθησυχάσει, λέγοντας ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι φίλοι. Τους ζήτησε να δώσουν τα χέρια. Το αγόρι, που ήταν Αφροαμερικανός, άπλωσε το χέρι. Το κορίτσι, που ήταν λευκό, σταμάτησε και κοίταζε το χέρι του αγοριού. Στη συνέχεια έμαθε πως το κορίτσι πίστευε ότι αν την άγγιζε αφροαμερικανός στο χέρι, αυτό θα μαύριζε!
Σήμερα η Σόνια συνεχίζει να διδάσκει στο κέντρο που υπάρχει στο Σπρίγκφιλντ, όπου ζει τα τελευταία 30 χρόνια. Διδάσκει σε ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα.
Συνεχίζει να λέει πως έχει δυο πατρίδες, την Ελλάδα και την Αμερική, αλλά περιγράφει κάπως περίεργα αυτό το γεγονός: σαν παιδί χωρισμένων γονιών που,που αγαπάει και τη μαμά και τον μπαμπά, και άλλοτε ζει με τον ένα γονιό κι άλλοτε με τον άλλο. Δεν μπορεί όμως ποτέ να είναι ταυτόχρονα και με τους δυο.
Στη φωτογραφία, η Σόνια διδάσκει ελληνικά τη 12χρονη Jakylia Watson, κατά το φεστιβάλ εθνοτήτων στο Σπρίνγκφιλντ.
σόνια 1

Candianews με πληροφορίες από The State Journal Register

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου